Meny

En tvättstuga anpassad för alla

Den nya tvättstuga känns nästan som att komma in i någons hem, så hemtrevlig är den.

Den nya tvättstuga känns nästan som att komma in i någons hem, så hemtrevlig är den.

Modern, trivsam och tillgänglig för alla i föreningen var ledorden i renoveringen.

När Lena Falkensvärd, styrelsemedlem i brf Karlstadshus 10, fick i uppdrag av föreningens ordförande Anki Klarin Holmström att ”skriva ihop nåt” till tvättmaskinföretaget Podabs tävling där man kunde vinna en helrenovering av föreningen tvättstuga, var det inget hon kastade sig över på en gång. Faktum är att det föll ur tanken ett tag, men sen hittade hon lappen med tävlingsvillkoren igen och började fundera på hur en drömtvättstuga skulle kunna se ut.

Det gällde ju att hitta på något som stod ut, som skiljde sig från alla andra bidrag om de skulle ha chans att vinna.

–   Jag tänkte att vad vi behövde är en tvättstuga som framför allt är tillgänglig för alla, berättar Lena Falkensvärd.

–   Min man Kenny är rullstolsburen sedan en trafikolycka, och det finns ytterligare fyra personer i föreningen som är funktionshindrade och använder rullstol. Min man och jag brukar visserligen hjälpas åt i tvättstugan, men det var trångt att manövrera rullstolen och eftersom maskinernas tvättmedelsfack satt högt uppe på maskinerna var det alltid lite av en chansning när han skulle hälla i tvättmedel. Han såg ju inte var han hällde pulvret.

Mörk, maskiner från 1980-talet, trist och tråkig.

Mörk, maskiner från 1980-talet, trist och tråkig.

Att det fanns ett miljötänk i den nya tvättstugan var också viktigt.

–  Man vill ju att det ska vara energisnålt och hållbart. Dels för att föreningen spar pengar förstås, men också för att det är viktigt att värna om miljön.

Så Lena skrev ned sina tankar och skickade in bidraget tillsammans med bilder på hur tvättstugan såg ut. Sedan gick det några månader, och hon glömde bort det hela. Men så ringde Åsa Ahlström från Podab och sa att brf Karlstadshus 10 var en av de tre slutfinalisterna. Och efter att Podab varit på besök stod det klart att det var de som vunnit tävlingen.

–  Det kändes helt fantastiskt. Man tror ju liksom inte att man ska vinna, det gör man ju inte!

Lättillgänglighet och ekotänk var Lena – och resten av föreningen förstås – överens om att de ville ha, men däremot fanns ingen direkt vision om hur tvättstugan skulle kunna inredas. Den gamla tvättstugan var ful och tråkig, inte renoverad sedan huset byggdes 1989 och med ursprungsmaskinerna på klumpiga, grå betongklumpar. Ett viktigt önskemål var därför att den nya tvättstugan skulle kännas mer ljus och öppen, samt vara lättstädad. Och förstås lättillgänglig, med bra ytor så att rullstolar smidigt kan manövreras.

Klinkergolvet med sitt träliknande utseende bidrar till den varma, ombonande känslan.

Klinkergolvet med sitt träliknande utseende bidrar till den varma, ombonande känslan.

–  Resultatet, det fanns inte ens i min fantasi att det gick att göra så snyggt! Det känns nästan som att komma in i någons hem! Det är väldigt smakfullt inrett med gröna tygväxter, kaffeautomat, tidningar och en snygg korgstol att sitta i medan man väntar på att tvätten ska bli klart. Och golvet – det är nog det snyggaste jag någonsin sett. Det är ett klinkergolv, men ser ut som trä, vilket också gör att det känns ombonat och hemtrevligt, med naturkänsla.

Samtliga maskiner, som hade runt 25 år på nacken, är utbytta så borta är också den fuktiga, lite unkna, luft som ofta låg kvar i tvättstugan när man körde torkskåp och tumlare tidigare. En ny höj- och sänkbar strykbräda, smarta rullbara tvättvagnar, låga kranar som är lätta att nå från rullstol är några av de praktiska nyheterna som ökar tillgängligheten för alla.

–  Jag måste säga att jag verkligen fick en tankeställare, hur snyggt man kan göra med relativt enkla medel. Med lite färg och, framför allt, smart planering, kommer man långt. Självklart kostar ju maskinerna en del, men vi räknar med att kunna spara minst 20 000 kronor om året, så det har föreningen ju snart igen. Men för vår del blir det ju bara bonus, eftersom vi vann alltihop, konstaterar Lena glatt.

På Podab är man också nöjd med slutresultatet.

–  Vi fick in många fina bidrag till tävlingen. Kriterierna vi utgick ifrån i tävlingen var kreativitet, uppfinningsrikedom och genomförbarhet. Lena från Brf Karlstadshus 10 önskade sig en handikappanpassad ekotvättstuga med en hemtrevlig känsla. Hon vann för att önskningarna hade en mycket bra balans mellan trivsel, tillgänglighetsanpassning och miljövänlighet Det var en utmaning att uppfylla alla tre önskningar, men det var också det som gjorde bidraget speciellt, berättar Jimmy Nilsson, vd Podab.

Lena och Konny Falkensvärd jublar över den nya lättilgängliga tvättstugan.

Lena och Konny Falkensvärd jublar
över den nya lättilgängliga tvättstugan.

–  Det viktigaste för oss var att alla på ett enkelt sätt skulle kunna tvätta, miljövänligt. De gamla produkterna och ytan gjorde det krångligt att tvätta som rullstolsburen, det gällde att tänka ergonomi och trivsel. Produkterna hade vi, den största förbättringspotentialen var att frigöra ytor och anpassa produkterna till behovet. Eftersom de produkter vi bytte ut var av äldre modell blev skillnaden stor. Vi satte in vattensnåla tvättmaskiner samt torktumlare och torkskåp med värmepump vilket gör stor skillnad ur ett miljöperspektiv.

Den ungefärliga kostnaden för den nya tvättstugan är 300 000 kronor, inklusive planering och arbete. Ungefär en och en halv månad tog arbetet.

–  Vi lade ner mycket tid, men det var det värt. Känslan när vi visade föreningen den nya drömtvättstugan var fantastisk, avslutar Jimmy Nilsson. n

Så förändrades tvättstugan:

 • Placering av maskinerna har ändrats för att frigöra utrymme.
 • Maskiner med tvättmedelsfack nåbart från framsidan underlättar för rullstolsburna.
 • Lucköppningarna på maskinerna har hängts på rätt sida för att få ett bra arbetsflöde.
 • Ny tvättvagn, TP 4, med fyra hjul (istället för två) som går lätt att rulla över golvet.
 • Väggfast strykbräda med justerbar höjd finns lättillgänglig.
 • Arbetsredskap som lakansträckare och galghängare har satts upp i lämplig höjd.
 • Nytt digitalt bokningssystem från Aptus har installerats. Nu kan tvättid bokas via internet.
 • Arbetsbänk och diskho i lägre höjd, med fritt benutrymme, så att en rullstol kommer under.
 • Skåp och förvaring av städutrustning placeras så att det är enkelt att komma åt för alla.
 • Strömbrytare och kontaktuttag placeras på ett och samma ställe i lämplig höjd.
 • Ny blandare utan vred, som är enklare att nå och hantera.
 • Tröskeln har tagits bort, nu går det lätt att rulla in i rummet.
 • Föreningen kommer själv sätta in en automatisk dörröppnare.

Brf Karlstadshus

Glada vinnare av Podabs tävling.

Glada vinnare av Podabs tävling.

Brf Karlstadshus 10 består av 76 lägenheter i fastigheten Rosenbad centralt i Karlstad. Huset är ett tegelhus byggt 1989 och förvaltas av Riksbyggen. 2015 vann föreningen Podabs tävling om att få en drömtvättstuga värd cirka 250 000 kronor.

Jimmy Nilssons tips inför tvättstugerenovering:

Jimmy NilssonDet absolut viktigaste är att göra en behovsanalys. Gör en förstudie och analysera vad det är för boende i huset, vad de har för krav och hur det tvättar. Sedan anpassas tvättstugeutrustningen därefter. Tänk också på att det finns fristående, mobila tvättbodar att hyra under renoveringstiden.

Text: Susanne Engqvist
Foto: Micael Carlsson

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail