Meny

70-talet är tillbaka

I serie Kiko återfinns en 70-talsinspirerad mönstermix och en platta med känsla av vävtapet. Storlek 12x18 cm, 3 kulörer.

I serie Kiko återfinns en 70-talsinspirerad mönstermix och en platta med känsla av vävtapet. Storlek 12×18 cm, 3 kulörer.

2016 är det kakel med retrokänsla (främst 70-tal), gråa kulörer och kakel som liknar andra ytmaterial i hemmet som framträder starkast. Det märktes på den stora kakelmässan Cersaie i Italien i slutet av september.

Kakelspecialisten fanns på plats under den stora kakelmässan Cersaie i Italien och spanade på både trender och produktnyheter. Kulörer och mönster från 70- och 80-talet återfinns i flera olika nya kakelserier. Framträdande är kulörer som brunt, orange, grönt och turkos, när det gäller 80-tal är det mer aprikos, rosa, gult och ljusblått.

I serie Kiko återfinns en 70-talsinspirerad mönstermix och en platta med känsla av vävtapet. Terrazzo är ett material som fått en comeback, i serie Cocciopesto finns en hexagonklinker med klassiskt terrazzoutseende.

Kakel och klinker hämtar nu mycket inspiration från andra material i hemmet. Det är till exempel klinker med klassiska tapet- och tygmönster som medaljong och paisley. Här finns också klinker med mattmönster, inspirationen kommer från heltäckningsmattor och slitna turkiska och orientaliska mattor. Från väggen hämtar man inspiration i form av tavelramar i serie Frames, kombinera olika ramar som ett patchwork eller gör en ram på väggen. Designern för serie Frames är Yong Bae Soek.

Kakel och klinker hämtar nu mycket inspiration från andra material i hemmet. Det är till exempel kakel med klassiska tapet- och tygmönster som medaljong och paisley. Kakel Paisley 40x80 cm, finns i olika färgställningar.

Kakel och klinker hämtar nu mycket inspiration från andra material i hemmet. Det är till exempel kakel med klassiska tapet- och tygmönster som medaljong och paisley. Kakel Paisley 40×80 cm, finns i olika färgställningar.

Träklinker har funnits ett tag nu på marknaden och svenskarna börjar allt mer att tycka om denna typen av träimitationer. Speciellt i badrummet gör sig träklinker extra bra då det tål väta, är enkelt att rengöra och man får in träkänslan även i badrummet. Den nya tidens träklinker är ännu mer naturtrogen, både i ytstruktur och mönster. Det är idag svårt att särskilja träklinker från riktigt trä.

Cementine Evo är en klinker med mönster och kulörer i 70-tals anda. Storlek 20x20 cm. Passar på både golv och vägg.

Cementine Evo är en klinker med mönster och kulörer i 70-tals anda. Storlek 20×20 cm. Passar på både golv och vägg.

Serie Dolphin är en självnivellerande träklinker, vilket gör att du kan lägga plattorna på ett inte helt jämnt underlag och klinkern jämnar ut sig själv mot underlaget. Serie Chevron Chic har en mer sliten bränd trälook och har stora skiftningar i kulörerna. Som namnet chevron vittnar om ska man lägga klinkern i ett V-mönster eller så lägger man den i den populära fiskbensläggningen.

På den stora kakelmässan Cersaie i Bologna, Italien syntes i år mycket kakel och klinker i gråa kulörer. Vi såg en hel del kombinationer med olika nyanser av grått och gärna också med olika strukturer och mönster som i klinkerserie Superficio. Den rustika looken håller i sig bland klinkerplattorna, bland annat i serie Riverside och Bourbon street. I den sistnämnda har man valt att göra en mönstermix (French Quarter) med blått ihop med det gråa, vilket är en fräsch färgkombination.

Grafiska mönster är populärt i Sverige och nu finns flera nya kakel- och klinkerserier som anammar den trenden. Labyrinth är en klinker designad av Giulio Iacchetti. Beroende på hur du kombinerar ihop plattorna kan du skapa oändligt många olika mönster. Serie Colour Tiles består av matt kakel med ett grafiskt system av ränder och rutor, använd ett mönster eller kombinera ihop. Finns i åtta kulörer. Design av Scholten & Baijings.

Text: Gunilla Eriksson
Foto: Kakelspecialisten

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail