Meny

Petter Stordalen – fastighetskung med miljösamvete

Petter Stordalen äger hellre ett företag som tjänar lite mindre men som i gengäld upplevs som seriöst och som har sunda värderingar. Foto Bruno Ehrs

Petter Stordalen äger hellre ett företag som tjänar lite mindre men som i gengäld upplevs som seriöst och som har sunda värderingar. Foto Bruno Ehrs

Petter Stordalen är inte bara en fastighetsägare av magnitud, han är också en stor miljökämpe.

Petter Stordalen öppnade i februari i år sitt tolfte hotell i Öresundsregionen. Nordic Choice View i skånska Hyllie ska vara ”folkligt lyxigt” och erbjuder både chans att ta förhistoriska selfies i entrén och gratis popcorn och glass till konferensgästerna. Samtidigt köper han Nordeahuset i Malmö, 7000 centrala kvadratmeter, för att skapa en ny spännande mötesplats. Men även om hans försök att stoppa bacon på hotellfrukosten inte gick att driva igenom, arbetar han oförtrutet för större miljömedvetande i näringslivet.

När Petter Stordalen var endast 24 år övertog han Norges dåvarande största köpcentrum, City Syd i Trondheim och blev landets yngsta köpcentrumschef. Kort därefter klev han in som fastighetsdirektör i Atle Brynestads företag Made in och återlanserade bland annat Liertoppen shoppingcenter utanför Oslo. Fem år senare anställs han av DnB fastighetsbolag och var en i gruppen investerare som köpte varuhuset Steen & Ström i Oslo. Efter bara fem dagar (!) hade gruppen tjänat in investeringen på drygt 23 miljoner kronor. Det blev starten på en rad förvärv, och tre år senare är Petter Stordalens Norges största ägare av kommersiella fastigheter. Idag är han kanske främst känd som ägare av Nordic Choice Hotels som totalt består av 184 stycken.

Men Petter Stordalen är inte bara en fastighetsägare av magnitud, han är också en stor miljökämpe. För en tid sedan fick vi en pratstund med honom, om vad som driver honom och hur han vill sprida sina tankar om hållbarhet och etik.

– Visst är jag kapitalist, men jag är kritisk till hur kapitalismen fungerar. Vi måste bort från rovdriften och de kortsiktiga lösningarna för att istället bygga ett hållbart samhälle och näringsliv, säger Petter Stordalen när vi lyckas få en kort pratstund med honom på mobilen. Han är en upptagen man.

– Förr handlade allt om Köpenhamn och Kastrup, men vi såg potentialen i Malmö redan för 15 år sedan. Det som vi bygger i dag ska stå kvar och användas de kommande 100 åren.

Petter Stordalen liknar det egna företagsbyggandet vid skogsplanteringar där man vare sig kan eller bör stressa fram utvecklingen. Just långsiktigheten har blivit ett signum för hans affärsfilosofi som går ut på att det är bättre att skynda långsamt och utveckla verksamheter så att de uppfyller högt ställda etiska krav än att försöka krama ut så mycket pengar som möjligt i alla affärsled.

Nya Quality Hotel View är Stordalens tolfte hotell i Öresundsregionen och ligger i hjärtat av den nya stadsdelen Hyllie i Malmö.

Nya Quality Hotel View är Stordalens tolfte hotell i Öresundsregionen och ligger i hjärtat av den nya stadsdelen Hyllie i Malmö.

Du har engagerat dig ovanligt mycket i just hållbarhetsfrågor. Varför är det så viktigt?
– Det handlar i grund och botten om mitt eget samvete. Jag vet att en dag kommer mina barn att fråga mig vad jag gjorde för att göra skillnad och då vill jag ha ett väldigt bra svar. Jag vet inte när den frågan kommer, men när den väl ställs kan jag inte bara slå ifrån mig den och spela oförstående.

Mjuka frågor som miljöfrågor brukar annars inte vara prioriterade inom näringslivet?
– Det stämmer, medvetenheten har i och för sig ökat men det är fortfarande alldeles för ovanligt att de här mjuka frågorna får något reellt genomslag inom näringslivet, det har jag märkt bland annat när jag ville att vi skulle satsa mer på ekoprodukter inom Nordic Choice. Mina ekonomer räknade då ut att det inte skulle löna sig, men jag drev igenom beslutet eftersom jag hellre äger ett företag som tjänar lite mindre men som i gengäld upplevs som seriöst och som har sunda värderingar.

Hur ser du på hotellmarknaden i Sverige? Många talar ju om kris och problem, är det en bild som du känner igen dig i? Eller finns det nya möjligheter som många ännu inte upptäckt.

–  Hotellnäringen är vad jag kallar en soluppgångsbransch och det har den varit sedan Maria Och Josef inte hittade något härbärge i Betlehem. Visst har det förekommit kriser och visst kommer det att uppstå kriser, men jag menar att det finns väldigt mycket mer att göra för att förbättra relationerna till gästerna för att på så sätt skapa en lojalitet som man kan se inom andra branscher, där Apple är ett riktigt föredöme. Genom att tydligt kommunicera våra tankar om vikten av att vi alla ska bidra till ett hållbart samhälle tror jag att vi kan skapa liknande band med våra gäster. Men sen arbetar vi även aktivt med olika kundprogram och serviceerbjudanden som ska göra att man väljer att återkomma till oss både när det gäller resor i tjänsten och för semestervistelser.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
–   Jag går upp tidigt på morgonen och går en lång promenad med min hund, det är en viktig ritual för att komma igång. Sen tar jag mig tid att äta en rejäl frukost och lösa tidningarna och det senaste dygnets mailskörd. Därefter tar jag mig till kontoret för att ta en kopp ekokaffe under morgonmötet där vi går igenom akuta ärenden eller de nya projekt eller koncept som vi arbetar med. Under förmiddagen brukar jag hinna med eventuella intervjuer samt uppdaterade de sociala medierna. Lunchen äter jag gärna tillsammans med medarbetare och sen rullar det på med möten under dagen. Nordic Choice var från början en investering i mitt liv, men nu har investeringen blivit mitt liv. Jag ser gör faktiskt ingen skillnad på arbete och fritid eftersom jag älskar bolaget och alla våra fantasiska medarbetare. Jag kan gott säga att jag lever med företaget dygnet runt årets alla dagar.

Du började din företagarbana som jordgubbsförsäljare hemma i Norge och jag har hört att du lever efter det som du kallar för jordgubbsfilosofin. Du lär ha klagat på den dåliga kvaliteten men då hade din far sagt att ”du får sälja de jordgubbar du har, för de är de enda du kan sälja”.
–  Ja, det handlar om att alltid göra det bästa man kan utifrån de givna förutsättningarna och verkligen ta tillvara på alla de chanser och möjligheter som möter oss i livet.

Du lyckades tydligen bra med dina jordgubbar. Du blev utsedd som Norges bäste jordgubbförsäljare 1974, i konkurrens med flera medelålders kvinnor.

–  Det stämmer och det är ett bevis på att det är viktigt att ha en tydlig livsfilosofi och att leva efter den. Men samtidigt ska man vara medveten om att ingen kan göra allt, men att alla kan göra något. När det gäller miljöfrågorna som jag tycker är så avgörande för oss och våra barns framtid är det viktigt att hela tiden visa på goda exempel. Jag ser Nordic Choice som ett utmärkt verktyg för att visa på att det inte finns något motsatsförhållande mellan lönsamhet och miljöhänsyn, snarare tvärtom. En stark resultaträkning innehåller mer än bara siffror.

Samtidigt gäller det att leva som du lär?
–  Ja det är sant, för mig är det viktigt att visa att mitt engagemang är äkta och det är länge sedan jag till exempel bytte ut mina sportbilar mot miljöbilar. Som ledare är det viktigt att föregå med ett gott exempel, det ger ett mycket bättre resultat än en massa vackra ord om hur man ska vara och hur man ska leva.

Text: Susann Engqvist och Peter Fredriksson

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail