Meny

Växter renar luften i nytt ekologiskt bostadsområde i Sundsvall

Den täckta innergården ska fungera som en grön lunga och rena luften i hela fastigheten

Den täckta innergården ska fungera som en grön lunga och rena luften i hela fastigheten

Klimatneutral drift med geoenergi, sedumtak som absorberar nederbörd samt hållbart byggande med miljöriktiga material och metoder utmärker fastigheten.
– Ska man bygga hållbart ska det vara hållbart i hela konstruktionen, till minsta skruv, säger byggingenjören Åke Mård på MRD Bygg AB som uppför Kvisslebyhuset.

BRF Kvisslebyhuset uppförs nu i Sundsvall, 48 bostadsrätter nära Kvisslingsby centrum. Föreningen satsar grönt och ska ska ha egen odling som förser de boende med färsk sallat och grönsaker, men det unika med fastigheten är att innergården med sin prunkande växtlighet året om ska fungera som en grön lunga och rena luften i samtliga bostäder.

– Att göra som vi alltid gjort för oss inte framåt. Kvisslebyhuset står för något nytt. Med innovativa lösningar hämtade ur grundläggande förutsättningar för livet på jorden skapar vi ekonomiskt och miljömässigt hållbara bostäder. Vi kommer bland annat att använda oss av en klimatskärm uppbyggd av KL- och Koljernteknik som mer än halverar arbetstiden, berättar Åke Mård, ansvarig byggare för brf Kvisslebyhuset.

En geoenergilösning med bergvärme och värmepump försörjer fastigheten med värme och varmvatten. Solceller ger solel och värmer borrhålen under sommartid samt ökar energifaktorn från 3 till 7. Överskottsenergi från lägenheterna återvinns och kylning av innergården sker med separat ventilation samt bergskyla under sommaren.

– För att motverka fukt använder vi isolerande byggskivor av återvunnet glas, även kallad Koljernteknik, som dessutom miljöprisades i Green Innovation Contest 2012, berättar Åke som också utvecklat tekniken.

Ett sedumtak absorberar nederbörd och minskar risken för översvämningar vid skyfall. Stora delar av nederbörden används också för bevattning av växterna i innergården. Resultatet är att Kvisslebyhuset belastar dagvattenledningarna med 40 till 50 procent mindre vatten än andra fastigheter. Sedumtaket tar också upp och binder föroreningar i luften, isolerar fastigheten samt har en bullerdämpande effekt.

– En investering i ett klimatneutralt boende till fördelaktigt pris är en investering i framtiden, tillägger Åke.
Projektet startar i april 2016 och beräknas vara klart i januari 2017. n

Text: Susann Engqvist

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail