Meny

Smidigare hantering med nytt värmesystem

161107

När den gamla fjärrvärmecentralen byttes mot en modern fick fastighetsägaren plötsligt 30 extra kvadrat att hyra ut. Och 15 procent lägre värmekostnader.

Text och Foto Susann Engqvist

När Calle Bildtsten, fastighetsförvaltare på Odengatan i Stockholm och ägare till huset, började tycka att värmefakturorna rusade i höjden tog han kontakt med sin värmeleverantör Fortum. Plötsligt kom det räkningar på 30 000 kronor – mitt i sommaren! Hade det möjligen blivit något fel med fakturorna?

Nej, så var det inte konstaterades snabbt vid en besiktning av fjärrvärmecentralen. Problemet bestod på en felkoppling av elen men vid besiktningen konstaterades att både fjärrvärmeanläggningen och styrsystemet, som hade över 30 år på nacken, hade helt enkelt gjort sitt och behövde bytas ut.  Totalt innebar det en investering på cirka 190 000 kronor.

Värrmecentralen låg i markplan i anslutning till ett cykelrum som egentligen inte användes särskilt mycket. Så när det visade sig att den nya anläggningen skulle kräva betydligt mindre plats och därför kunde placeras i ett outnyttjat utrymme i källaren, var beslutet enkelt. Väggen mellan cykelrummet och den tidigare undercentralen revs så det blev ett stort rum som renoverades – en oväntad bonus. På så sätt fick fastigheten 30 nya kvadratmeter fulla av möjligheter, speciellt eftersom rummet hade en attraktiv utgång mot gatan. Här öppnades nya möjligheter till både butiksyta till nya hyresgäster eller lagerutrymme för de företag som redan var inhysta i fastigheten.

– Det nya styrsystemet tar betydligt mindre plats, men trots sin litenhet håller det koll på hela fastigheten. Ytterligare en väsentlig skillnad är att de moderna systemen är helt automatiserat, berättar Mikael Juhlin, energiexpert på Fortum Värme.

– De sparar cirka 15 procent i värmekostnader tack vare den nya installationen. Till största delen beror detta på att det nya styrsystemet tillför exakt rätt mängd energi med hjälp av de trådlösa inomhusgivarna. Värmesstyrningen är med andra ord smartare. Anläggningen sköter sig själv och man kan gå in och styra och kontrollera varje lägenhet separat eftersom vi har installerat trådlösa temperaturgivare i varje lägenhet.

– Det är först och främst för att kunna hålla en jämn och komfortabel värme överallt, men också en ovärderlig hjälp för fastighetsägaren för att hitta brister. Via givarna kan man hålla koll så att värmekurvan är rätt inställd och så att nivån i expansionskärlet håller sig på rätt nivå.

Mikael Juhlin berättar också för att slippa problem med luft i systemet, vilket är vanligt i fastigheter, har man installerat en automatiska avgasare.

– Då slipper man lufta systemet manuellt och problem med ojämn värme och knäppande ljud i rör och radiatorer som kan uppstå på grund av luft.  Dessutom minskar risken för rost, vilket ökar livslängden både på radiatorsystemet och värmecentralen.

Mikael Juhlins passar också på att ge ett tips för lägre energikostnader.

Det är vanligt att man inte har gjort en grundlig genomgång av sin anläggning. Ofta är fabriksinställningar inlagda och aldrig justerade. Det är också relativt vanligt att det pågått arbeten i fastigheten som har gjort att inställningar har justerats vilket man sedan glömt bort att återställa.Varje fastighet är unik och man får successivt arbeta sig fram till optimala inställningar.

– Har man ingen ansvarig för värmesystemet bör man utse det. Att ha ett tydligt ansvarområde och regelbunden kontroll av värmeanläggningen är grunden till långsiktigt låga energikostnader. Ofta faller denna fråga mellan stolarna trots att det är en av föreningens största kostnader.

Om det skulle vara något fel någonstans larmar styrcentralen med sms eller mejl. Calle Bildsten har kontor i fastigheten, men bor inte i den och förstås då är inte alltid på plats.

– Den absolut största vinsten är att det är väldigt skönt att inte behöva var på plats eller springa ned till centralen eller runt i de olika lägenheterna så fort något behöver justeras, konstaterar Calle Bildsten nöjt.

– Nu kan jag sköta allt från dator, mobil eller läsplatta, var jag än är. Det brukar ju bli en del diskussion så här på hösten om att det är antingen för kallt eller för varmt, då kan jag enkelt både gå in på varje lägenhet och se vilken temperatur det är där, och göra eventuella justeringar som bara berör just den specifika lägenheten eller lokalen.  Det är väldigt smidigt och bekymmersfritt. Det kommer också ofta folk och tittar till anläggningen, det känns tryggt.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail