Meny

Ta en upplysande promenad

Foto: Patrik Gunnar Helin, bilder från flera års event

Foto: Patrik Gunnar Helin, bilder från flera års event

Ta en upplysande promenad

Text Susann Engqvist, Foto Patrik Gunnar Helin

Nu den 30 september till 6 november är det dags för den 17e upplagan av eventet Lights in Alingsås, ett ljusevent där stadens byggnader, torg och offentliga platser får nytt liv med belysning.

Eventet har internationell status och lockar varje år närmare 80 000 besökare, även från utanför Sveriges gränser. Här finns massor av inspiration att hämta för spännande ljussättning, något som både ger ett estetiskt mervärde i de allra flesta miljöer, men också ökar tryggheten.

Årets promenadslinga går genom sju olika miljöer; bostadsområden, under broar, genom öppna parker och en kyrkogård till exempel, samtliga innovativt ljussatta av åtta internationella ljusdesigners. Promenaden behöver inte ta längre tid än ungefär en timme, men här finns förstås utrymme för hur mycket utvikningar som helst för den intresserade.161118_02

– Vi hoppas att besökarna ska uppleva de ljussatta ställena i Alingsås på ett nytt sätt och det leder till att man också upptäcka lite bortglömda platser man kanske tidigare passerat utan att tänka på dem, menar Angelica Larsson, Event Manager.

Temat för i år är ”Upplysningen” som utgår från FN:s 17 globala hållbarhetsmål, vilket helt präglar ljuspromenaden.

Solcellsstyrd belysning är en av attraktionerna i år, ett led i hållbarhetstanken. I år startar dessutom arbetet med att bli ett miljödiplomerat evenemang.

– I år hoppas vi på att årets ljusslinga väcker känslor kring våra hållbarhetsfrågor som är så viktiga att belysa. Dessa frågor blir så lätt precis som vissa platser lite bortglömda. Vi hoppas också att besökaren ska få insikt om att hållbarhet handlar om så mycket mer än bara miljön, säger Margaretha Stenmark, Workshop Manager.

Gå på egen hand eller följ med på en guidad tur. Nytt för i år är att det går att åka ett specialtåg hela slingan.

Mer info finns på www.lightsinalingsas.se eller på deras Facebooksida

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail