Meny

Stoppa tjuven utanför balkongen

Varje år drabbas närmare 24 000 bostäder av inbrott. Av dessa inträffar cirka 8 000 i lägenheter. Ny statistik från Folksam visar att tjuvarna väljer nya vägar in i lägenheten och att stöldbytet ofta är guld.

Att komma hem och upptäcka att det varit inbrott i lägenheten är ett mardrömsscenario för de flesta av oss. Förutom rent ekonomiska förluster är det ofta saker med stort emotionellt värde som försvinner, till exempel ärvda smycken. Efter ett inbrott är det också vanligt att det känns obehagligt att någon varit och rotat bland ens personliga tillhörigheter, samt att hemmet inte känns lika tryggt och säkert längre, även om man byter lås och installerar säkerhetsutrustning.

2015 ökade antalet bostadsinbrott med cirka fyra procent och drygt 8 000 av totalt 23 800 inbrott var lägenhetsinbrott. Till skillnad från villainbrott är lägenhetsinbrott lika vanliga året om. Stockholm, Sigtuna, Lidingö, Solna, Helsingborg, Bjuv och Malmö är några av de kommuner som drabbats extra hårt av bostadsinbrott.

Försäkringsbolaget Folksam har nyligen genomför en undersökning för att se hur inbrott gått till vid 3 200 lägenhetsinbrott som anmälts av deras kunder. Där visar att lägenhetsinnehavare som bor på entréplan eller på första våningen med balkongdörr är extra utsatta för inbrott.

– I vår undersökning har vi tittat specifikt på inbrott där stöldvärdet är minst 40 000 kronor. Vi kan se två saker som är extra intressanta. Det ena är att tjuvarna väljer nya vägar in i lägenheten jämfört med 2012 när vi gjorde en liknande undersökning. Det andra är att guld har stulits vid samtliga inbrott utom ett, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

– Inbrotten på bottenvåningen sker i första hand genom en uppbruten balkong- eller altandörr till skillnad mot tidigare när fönster var den vanligaste vägen in i lägenheten, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Att tjuven använder en så kallad låsslunga för att ta sig invia brevinkastet är något som blivit allt vanligare. Det finns ett antal fall där man misstänker att tjuven har tagit sig in den vägen, framför allt från andra våningen och uppåt i huset.

– Med en säker brevlåda kan man förhindra den här typen av inbrott. Dock ser vi att det överlägset vanligaste sättet att ta sig in på våning två och uppåt precis som tidigare är via en uppbruten ytterdörr, säger Erik Arvidsson. Att förstärka lås och karm runt ytterdörren är ett sätt att göra det svårare för tjuven. Att meddela sina grannar att man åker bort samt hjälper varandra med att se till att post inte ligger i drivor innanför ytterdörren, vilket lätt upptäcks genom en snabb titt ned i brevlådeinkastet gör att det inte lika tydligt syns att lägenheten står tom.

Folksam statistik visar också att äldre personer över 65 år i betydligt större utsträckning än yngre personer är utsatta för inbrottstjuvar som hotar eller lurar sig in. Att hålla ytterdörren låst och vara kritisk mot okända besökare är en bra regel. Kontrollera också alltid med föreningen om det dyker upp hantverkare eller andra som säger sig behöva komma in i lägenheten av olika skäl,  utan att du blivit varskodd innan, är några sätt att skydda sig. Tänk också på att kontrollera att inte fler personer smiter in än den du öppnat för. 

Så undviker du inbrott

• Installera lägenhetslarm

• Lura tjuven genom timerinställd belysning och genom att en granne plockar bort posten när du är bortrest

• Täck inte fönster helt med växter och persienner • Se över lås på altan- eller balkongdörr samt fönster på markplan

• Lås alla lås och lämna inga nycklar kvar i dörrar och fönster när du går hemifrån

• Säkerhetsdörr med säkerhetsbrevlåda minskar risken att ta sig in via ytterdörren

• Låt inga stöldbegärliga saker ligga inom synhåll utifrån eller precis innanför ytterdörren/balkongen. Förvara kontanter och guld i ett väl förankrat värdeskåp (gärna i kombination med hemlarm)

• Säkra låset på insidan av ytterdörren med hjälp av en kåpa

• Släpp inte in okända i lägenheten utan kontroll.

• Ha en aktiv samverkan med dina grannar. För att minimera skadorna om olyckan ändå är framme, stöldmärk, fotografera av värdefulla föremål och spara kvitton. Gör en förteckning över och värdera ditt guld så att eventuell ersättning från försäkringsbolaget står i relation till det faktiska värdet.

Källa: Folksam

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail