Meny

Innergård i harmoni med huset

Innergården har flera nivåer. Nina Sjöstrand har varit ansvarig för projektet.

Innergården har flera nivåer. Nina Sjöstrand har varit ansvarig för projektet.

Brf Safiren 11 ville rusta upp och göra om innergården fullständigt. Men för att få den att harmoniera helt med det gamla funkishuset runtom krävdes mycket tankemöda och grundlighet. Resultatet blev en vacker uteplatspärla där gård, rabatter, utemöbler och belysning harmonierar.

Brf Safiren 11 är en förening om 104 bostadsrätter mellan 25 och 200 kvadrat. Nina Sjöstrand sitter i styrelsen som ansvarig för projekt och mäklarkontakter. Till vardags är hon biträdande enhetschef vid Stockholms stads Jobbtorg, men har en bakgrund inom design. Hon tog sig med stort engagemang an uppgiften att formge föreningens innergård. Innan hennes insatser hade även ett landskapsarkitektkontor anlitats.
– Men de förstod inte vad vi menade med våra idéer, så vi beslöt att inte gå vidare med dem. Istället började jag göra skisser på hur vi ville ha vår gård, säger Nina Sjöstrand.
Brf Safiren 11, som ritades av funkisarkitekterna Carl Åkerbladh och Archibald Frid och uppfördes redan 1935, utgör ett slående exempel på tidig och vacker funktionalism.
Fastigheten är högt beläget på Kungsholmsklippan i Stockholm, och med sina två huskroppar med upp till tio våningar syns det vida omkring. Fastigheten är ”grönklassad” enligt Stockholms Stadsmuseums klassificeringssystem, det vill säga inga egentliga förändringar får göras av dess yttre utseende.
– Därför ville vi göra om innergården i samklang med själva fastigheten, berättar Nina Sjöstrand. Vi satte till exempel upp huslampor i 30-talsstil, och lät också terrassera innergården på samma sätt som huset är uppbyggt.
Innergårdens olika nivåer nås med trappor, som även de göts på uppdrag av föreningen. Trappstegen till en av trapporna är vackert rundade, på ett sätt som associerar tydligt till fastighetens mjuka balkonghörn i funkisstil. Stramt stilfulla, svarta trappräcken specialbeställdes också av föreningen.
– Genom att dela upp gården i olika segment kunde vi skapa små ”rum” på innergården. Några kan sitta och dricka te tillsammans i den där soffan, en annan läsa tidningen vid cafébordet därnere, man kan hålla till på gräsmattan och så vidare, förklarar Nina Sjöstrand.
För att lyckas i sitt knepiga arbete tog föreningen in företaget Bygg & Miljö Stockholm AB, som snabbt satte sig in i uppdraget. Bland annat kom de med förslag på köldtåliga blomkrukor och kantstöd runt terrassen i härdig cortenplåt.
– Ofta använder man sten för sådana kantstöd, men Bygg & Miljö förklarade att sten kan spricka och framför allt flyttar sig och inte orkar hålla emot jorden i rabatterna, säger Nina Sjöstrand.
Trädgårdslampor i klassisk stil sattes dessutom upp, av företaget Eldriven Installation i Stockholm AB.
– De var också jätteduktiga. Vi ville till exempel att lamporna skulle vara olika höga, och de löste problemet genom att helt enkelt gräva ned vissa av lamporna lite djupare i rabatterna, säger Nina Sjöstrand.
Föreningen såg även till att ta höjd för framtida utvecklingsprojekt på innergården, och lät bland annat dra generöst med elledningar runt gården för exempelvis uttag för gräsklippare eller för att möjliggöra att sätta upp gårdsbelysning på fler ställen framöver.
Lummiga rabatter anlades också, i snörräta rader och raka vinklar för att återspegla de omgivande huskropparnas linjer och placering. Nina Sjöstrand förklarar tankarna bakom planteringarna.
– Vi ville ha mestadels gröna växter med endast vita blommor, eftersom funktionalismen handlade om rena, enkla färger. Vi har alltid växter som blommar – vita julrosor som behåller blommorna över vinter, sedan kommer snödroppar, pärlhyacinter och så vidare.
På den övre terrassen står klassiska utesittmöbler från Grythyttan samt en matchande träbänk som Nina fick leta länge för att hitta. Hela denna del är också stenlagd.
– Vi har lagt Ölandssten, som ju är klassiskt på funkisgårdar men som är lätt att snubbla på eftersom den är ojämn. Därför lät vi lägga gråa, flata stenplattor längs gångar och på de delar av terrassen där vi skulle ha sittgrupperna.
På frågan om hur man lyckas genomföra liknande projekt i en enkel bostadsrättsförening driven av lekmän svarar Nina Sjöstrand snabbt:
– Titta runt i föreningen! Ofta finns det mycket kreativitet och personer med värdefulla förmågor som kan bli användbara i olika sammanhang. Det bör man uppmuntra.
Hon lägger också till:
– Det är också viktigt att kosta på sig en projektledare som håller i kontakten med entreprenörerna och ansvarar för uppföljning. Det är värt pengarna!
Text och Foto: Joakim Rådström
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail